Sinipulssin 10-v juhlat 4.11.2024
Päivätupa Sinipulssi kokosi tupaan noin 40 juhlijaa 4.11. Pelkosenniemellä. Paikalle saapui päivätuvan kävijöitä Pelkosenniemen kirkonkylältä ja lähikylistä sekä Vt. kunnanjohtaja Lauri Lehtinen. Sinipulssilla on pop up-toimintaa myös Savukoskella kerran viikossa torstaisin Työpaja Sykkeen tiloissa ja 10-vuotisjuhlat jatkuvat siellä 7.11. torstaina.
Juhlat alkoivat toiminnanjohtaja Anne Tapanisen toivottaessa juhlaväen tervetulleeksi. Seuraavaksi Kristillinen yhdistys Penuel ry:n puheenjohtaja Kaija Lakso kertoi Päivätupa Sinipulssin historiikin. Tapaninen lausui runon Sinipulssista, jonka jälkeen Toivo Sannelvuo, Marja-Liisa Perälä ja Tapio Uusitalo esiintyivät laulaen ja soittaen kitaraa. Sannelvuo oli sanoittanut laulun Sinipulssista: " Tiedän paikan mukavan, Sinipulssin ihanan, jossa olo onnekas, elo tyyni suojakas. Siellä "pulssi" sopiva, ruoka aivan verraton. Eipä paikkaa parempaa kylällä vois ollakaan". Vt. kunnanjohtaja lehtinen esitti myös Pelkosenniemen kunnan puolesta kiitokset Sinipulssin toiminnalle. Lopuksi nautittiin täytekakkukahvit.
Kristillinen yhdistys Penuel ry on perustanut Päivätupa Sinipulssin, joka näki päivänvalon 3.11.2014, kun Sinipulssi avasi ovensa Kurkihyppyläntiellä Pelkosenniemellä. Lakso kertoi, että ajatus Sinipulssista kyti kuitenkin mielessä jo lähes kaksikymmentä vuotta sitten, kun vuonna 2005 hän oli tulossa junalla Helsingistä. Hän pohti, että jotain ryhmätoimintaan perustuvaa alettaisiin järjestämään. Lakso kävi jopa silloisen kunnanjohtajan Pauli Laurilan luona juttusilla ideasta, ja kunnanjohtajakin sanoi, että tilat kyllä järjestyvät Pelkosenniemellä. Kului kuitenkin vielä useita vuosia, mutta ajatus Sinipulssista oli jo syntynyt.
Joskus 2010-luvulla Lakso tutustui useamman päiväkeskuksen perustaneeseen Kaisa Kulmalaan. Hän kehotti liittymään Sininauhaliittoon, joka on kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto ja tähän liityttiin. Vuosia vierähti ja Lakso jo ajatteli lyödä hanskat naulaan syksyllä 2013, kun ei mitään tapahtunut. Kului talvi, kevät tuli uusine tuulineen. Sitten Sininauhaliitosta otettiin yhteyttä, että heiltä voisi hakea pientä avustusta yhdistykset, jotka eivät muuta saa. Myös Vanhustentaloyhdistykseltä saataisiin yksiö päivätoiminnan aloittamiseksi. Tieto tuli eri keskusteluyhteyksien kautta. Ja lopulta vielä erään perikunnan osakas soitti, että saisimme heiltä ns. kaikkea mahdollista, huonekaluja, astioita, pöytiä yms. Kaikki palaset loksahtivat kuin taikaiskusta kohdalleen ja Päivätupa Sinipulssin toiminta alkoi ja on jatkunut nyt 10 vuotta. Sinipulssi on ollut auki joka arkipäivä 3.11.2014 alkaen.
Vuoteen 2018 elokuulle saakka Sinipulssi tuli toimeen Sininauhaliiton pienen avustuksen avulla. Vuodesta 2018 rahoitus on tullut STEA:lta, jolloin aloitettiin myös Savukosken Pop up- toiminta. STEA:n avustuksella on pystytty palkkaamaan toiminnanjohtaja Anne Tapaninen ja hanketyöntekijä Jaana Ronkainen pyörittämään Päivätupa Sinipulssin toimintaa. Tämän lisäksi vapaaehtoistyöntekijät ovat tehneet töitä noin yhden henkilötyövuoden verran Pelkosenniemellä ja Savukoskella. Kävijät osallistuvat mahdollisuuksien mukaan yhteiseen tekemiseen tarpeen tullen, jolloin he ovat vapaaehtoisia. Pienikin apu on tärkeä, kuten postin haku postilaatikosta. Päivittäiseen työhön kuuluu monipuolinen päivätoiminta, lounas ruokailu, keskustelut työntekijöiden ja kävijöiden kesken, asiointiapu, lehtien luku, palveluohjaukset, ryhmätoiminta mm. bingo, retket ym. Palveluohjaukset pitävät sisällään monenlaista ohjausta kuten viranomaisasiat ja digiosaaminen.
Päivätupa Sinipulssin yhteistyökumppaneina STEA:n lisäksi on Pelkosenniemen ja Savukosken kunta. LAPHA tukee myös toimintaa ja heiltä ikäihmisten palveluohjaaja vierailee Sinipulssissa Pelkosenniemellä ja Savukoskella tavaten kävijöitä. Pelkosenniemen kunta on mahdollistanut jo useampana kesänä retken myöntämällä toiminta-avustuksen. Kunnan avustamia retkiä on tehty esim. Inarin Siidaan, Kuusamon Suurpetokeskukseen, Ranuan eläinpuistoon ja Ikeaan.
Toiminta-alueeseen kuuluu Pelkosenniemen ja Savukosken kunnat. Pelkosenniemellä on pyritty järjestämään tapahtumia myös sivukyliin ja olemme tehneet retkiä esim. Aapajärvelle, Luirolle, Kairalaan ja Suvantoon. Työntekijät ja vapaaehtoiset ovat vaihtuneet, monet ovat saaneet meiltä työkokemusta ja yhteisöllisyyttä.